Friday, August 28, 2009

kebosanan melanda kewarasan akal...!!!!

pagi td aku bgn sedar-sedar dah subuh...tak sempat aku nk sahur bersama mereka...tp sebelum mereka bangun aku dah pun makan ayam mcd tu kenyang-kenyang,,hahaha sampai abis aku makan..kelaparan kerana berjalan jauh...tanggal 28 ogos 2009 buat pertama kalinya aku akan buke puasa di rumah..minggu lepas aku jalan-jalan..makanya tidak lah aku berbuka puasa bersama mereka..hari ini tiada apa yang menarik aku lakukan melainkan tidur sepanjang hari...hahaha memang lah makruh tapi mate aku yang salah..sape suruh dia pejamkan..aku tak suruh pun..huhu perkara pertama yang kesengalan aku terserlah iaitu menyalahkan mate yang tidak tahu apa-apa...

kedua..seorang anak kecil yang bernama Adam Aris yang berusia kurang dari setahun telah menjadi mangsa kesengalanku.. beliau tidak bersalah..yang bersalahnya mama..siapa suruh mama minta aku suap si adam tuh makan..kan dia dah kena marah dengan aku..adam kakak anis minta maaf k..esok-esok tak buat dah...

ketiga..akibat dari tumbesaran yang terlebih di bahagian *&*#*# aku kemalasan untuk ke kedai membeli tahu... mama nak buat tahu sumbat aku pula buat tak tahu..kah2...huhu malang lah mama suruh aku buat itu ini hari ini..aku dah berazam perkara pertama yang akan aku lakuakan selepas sampai rumah adalah tidur sepuas-puas nya...

perkara keempat... ini sangat melampau..tapi aku agak suke...agak tiada guna lah aku balik rumah kali ini..hahaha mama masak dengan ayah..aku pula tengok tv sambil baring..huhuhu dah macam orang patah pinggang..apekan daya..aku memang sakit badan..jaoh berjalan..merentas desa dan kampung orang sebelum sampai kerumah..

haish anis...anis.... sepatutnya aku balik rumah tolong buat kerja..bukan susahkan sape-sape..tapi aku da lama tak balik rumah..huhuhu nasib baek dapat parents yang sangat sporting...hari ini aku di maafkan... esok-esok jangan harap ko nak bersenang lenang anis...mahu pecah satu rumah dengar suare mama bebel..hahaha...by the way ma...you are super rockx...ayah pula cool gile..hehehe....

today mama dengan ayah aje yang pergi bazar..aku kan kate kemalasan telah melanda diri.... hahaha kasi chance mereka berdua..ape yang mama beli pun aku tak tahu..tapi aku dapat rase ada makanan menarik sebab aku bau sesuatu yang sedap..nyuummmmmmm2.. arghhh ketidaktahanan berlaku....perutku dah memainkan lagu hard rock..tu lah sape soh tak sahur kan...

eeh...da pukul 6 lebih..aku nk mandi....solat asar pun belom lagi..hahaha sampai nanti....
slamat berbuka....

Sunday, August 23, 2009

melaka to cherating!!

"akak first day puasa kite balik tao..".. alamak time tuh aku sedang berkire-kire nak balik jugak...tapi ade benda nak buat..so plan balik cancel lah.... ombak jahat!!!!!!!!!!! haaaaa sape ingat iklan yasmin ahmad yang tu????? hehe setenang air dilaut, senang lagi hatiku saat melihat keindahan alam ciptaan tuhan..satu perasaan yang susah untuk aku gambarkan telah melanda diriku..sedang aku menggolek-golekkan diri atas katil, teeteeteeeee2x..... haha handphone ku berbunyi..rupa-rupanya rara message....

21 august 2009 (a day before puasa)
rara : uitz jum wat keje gila..g melaka best jugak....
aku : betul kew?? gi pantai lah..
rara : kat ne? tak tau..
aku : ehmmm PD nak???
rara : tak jauh ka?
aku : heeeee...ntah..
rara : ingat tak jalan nk g pantai kat endau rompin tu?
aku : (heran..sana ade pantai ea??) ehmm tak ingat lah.. rara ingat?
rara : haha lagilah tak ingat.
aku : jum gi kuantan?
rara : masalahnye transport..
aku : cari lah keta..
rara : saga auto tu setengah hari 60 inggit..nak kew?
aku : mahal lah..jap2 tanya kancil jap..
rara : haaa g tnya...

selang beberape minit.......

aku : rara kancil tu tak reply lah msg..
rara : ehmm saga auto tu 95 sehari 24 jam..
aku : ok lah..amik yang tu aje..
rara : ok jumpa jap agi.....

bermula detik tuh perasaan yang seronok datang menerjah... hehe sape tak seronok weh..jalan-jalan tepi pantai...tengah hari tuh dalam pukul 2 aku keluar hantar roomate gi stesen bus..dia nak balik berpose kat umah...agak jeles disitu..tapi apekan daye...cuti minggu depan lagi lame..hahahah...aku dah tipu rara petang tu..aku cakap aku hantar roomate..sebenarnye aku ada agenda lain...aku keluar pergi beli cake dan jajan-jajan untuk celebrate birthday rara... dalam kul 4 aku da sampai campus...actually petang tu rara ngan gia ade test.. huuuuuuuu...berani gila aku keluar sorang-sorang..hahaha.. malam tu kitorang buat kejutan untuk rara after solat terawikh...actually aku rara n gia da plan nk gi melaka lepas kompom dapat keta..tapi time kat masjid tuh aku terpikir sesuatu...bukan ke melake kaye dengan kes seseme b#*^$.... time tuh hati kitorang dah berbelah bahagi..tapi mini party tetap on sebab aku nak juga tengok rara nangis malam tu tapi tak pula..mane tahu terharu yang terlampau kan... penat la menipu sehari tu...memula tuh da nak kantoi juga..hehehe nasib bek pandai cover line... dina and yati jemputan kitorang untuk meramaikan majlis.. after dina and yati balik gia pula dah tidur..aku dengan rara berbincang.. kemana arah tuju sebenar kami... aku dengan pantas mencapai handphone dan......
pagi itu.....kami menukar plan ke cherating....dari melaka ke cherating... dengan hati yang berbelah bahagi..rara and gia ikut plan aku.. pelbagai halangan nak sampai ke cherating tu..sampai sesat kitorang... before ke cherating aku ambil adik aku..rindu kat die...hehe rara and gia ok jew..ramai sikit..and at least ade lelaki yang teman.. kitorang check-in pukul 3...after beberapa minit kami berehat, kemaman adalah destinasi pertama setelah sampai ke cherating.. best lah juga...pusing punya pusing mencari bazar ramadhan at last kitorang balik resort.. kat sane kitorang stayed dekat "ranting beach resort"..menarik sangat.. lepas balik dari kemaman kami berjalan sepanjang pantai....ketenangan dan kedamaian menyapa lubuk hati... jiwa yang bergolak kembali tenang...saat itu tiada siapa diantara kami yang bersendirian hatinya..dari perasaan yang berbelah bahagi mencipta satu perasaan yang pasti bahawa keputusan ke cherating adalah pilihan yang tepat.. macam-macam yang kami lakukan...segala aksi kami simpan dalam kotak kamera kami..sebuah kenangan yang tidak dapat aku lupakan sepanjang hidupku...

Thursday, August 20, 2009

.....ramadhan.....

dengan nama Allah yang maha pengasih lagi maha penyayang..insyaallah 22 august 2009 nie hari paling bermakna untuk sekalian umat islam di setiap pelosok dunia.. tarikh yang penuh bermakna buat aku terasa syahdu yang teramat sangat.. lagi sehari bulan ramadhan menyingkap tirai nya..dan bulan syaaban akan melabuhkan tirai untuk tahun ini... satu lagi bulan akan merangkak pergi..sedangkan aku masih mencari diri aku.. adakah aku telah bersedia menghadapi hari-hari yang bakal aku lalui bersendirian tanpa keluarga...yang ada hanya teman seperjuangan... buat kali kedua nya, pada tahun kedua pengajian aku, aku menyambut ramadhan pertama jauh dari keluarga..aku terasa bertuah masih punyai kawan yang masih sudi berkawan dengan aku setelah apa yang terjadi...thanx GIA and RARA... tidak aku sangka rakan yang aku sering jaga dan pertahankan pergi meninggalkan aku..semua yang telah berlalu masih lagi tidak dapat aku lupakan.. sungguh aku terasa terkilan atas semua yang terjadi.. hari yang mendatang tak semestinya kusam seperti masa lalu.. dengan tiba-tiba aku terasa sedih bila gia mengingatkan aku tentang masa lalu ku...



gia: anis tadi kite tgk gamba klazmate anis....(sambil senyum kambing..)

aku: hehe...hot x kitorang...hehehe

gia: aah...ade sorang kawan anis tu..huhuhuhu(senyuman kambing yg terlampau)

aku: aah...tu gamba last sem..happy jew...sekarang tidak lagi..masing2 ade jalan masing2...



aku terdiam sejenak sebelum menyambung bicara..aku rase saat tu mate aku da panas...tak mampu aku tahan rase hati..sorry gia...siyes anis tak leh lupe...anis sayang gile friendship kitorang..



gia: aah..kite leh nampak...rajin korang g sane..mandi kat atas ea???

aku: aah kitorang mandi kat atas...hehehe klu kat bawah mmg bahaye kot...tp da takda lagi masa seronok2 macam tuh..kita jarang jumpa dorang..lain kelas lah...

gia: ooooooooooooo00000...

aku: kite semua dah besar..dah boleh pilih jalan masing....pandai2 lah pikir mane yang terbaik untuk diri sendiri....



tiada kata-kata yang dapat gambarkan rasa hati tatkala itu...sedih marah kecewa terkilan..semua menjadi satu..kenapa dan mengapa biarlah ia pergi seperti angin yang datang menyapa..hanya berlabuh sejenak dan kembali meneruskan perjalanan...ku harap angin itu tidak akan kembalil lagi..biarlah angin itu berlalu jauh dari aku... bulan puasa yang bakal menjelma mengingatkan aku kepada nostalgia aku ketika pertama kali menyambut puasa bersama teman2....aku seorang anak yang tidak pernah berjauhan dengan keluarga akhirnya keluar untuk menuntut cita2... perasaan teruja dan gembira dapat aku rasakan saat itu...teman bilik yang sentiasa menemani siang malamku bersama2 berpuasa... saat itu telah aku abadikan dalam ingatanku selama-lamanya...kini aku semakin dewasa...mereka juga telah melangkah setapak kehadapanku...seorang demi seorang pergi meninggalkan ku untuk mengejar cita2 masing2...

adakah masih ada peluang untuk aku merasakan saat2 seperti itu lagi???? berpeluangkah aku untuk merasakan nya??? hanya kuasa Allah yang mampu menjawabnya.. aku hanya memohon agar aku kuat dan akan terus pandang kehadapan...moga aku diberikan kekuatan untuk menghadapi hari2 mendatang..



dengan kehadiran ramadhan, ku pohon maaf andai terkasar bahasa terguris rasa..semoga kehadiran ramadhan kali ini memberi seribu erti kepada kita semua..salam ramadhan dari ku..

-anis faizuly hamzah-

Tuesday, August 18, 2009

slamat pagi semua!!!!!

syukur hari nie aku bgn tidur aku sedar aku masih bernyawa..terdetik dihati rase bersyukur yg teramat sgt..semalam malam yg mendebarkan...ade sesuatu telah melanda...oleh sebab tu buat pertama kalinya aku tidur awal yang tersangat awal...minggu lepas habis semua test-test aku.. event yang penat, dan juga psu budak-budak part 1...alhamdulilah semua berjalan dengan lancar..kehidupan yang aku rase kadang-kadang macam membebankan sebenarnye proses untuk aku mengecapi kebahagiaan...biasalah anis life awalys makes you learn something that u never think...malam tadi aku tersedih sejenak...bermessage2 dengan seseorang..tibe-tibe aku rase die bukan macam dulu lagi... aku tahu, salah aku selalu abaikan die.. tapi mase tu hati aku bukan untuk die... tak pe lah anis macam tuh lah kehidupan... kite tak kan nampak orang yang selalu buat kita happy tu ada selagi kite tak rase kehilangan die....

gia ngan rara ade class sampai pukul 12..aku pula ade class pukul 2 sampai 6..bersilih ganti shif kitorang hari nie..hehe today rara dengan gia ajak pakai baju exco...this sem dua kali je pakai..rugi pula bayar mahal-mahal tak pakai..habis semua orang rara message suruh pakai baju exco tu..mr.Press pun macam tak sayang kat NADIIA jew..kalau da nk pencen pun, jom lah pakai baju exco tu beramai-ramai..baru lah rase macam kite as one team..

alamak..da membebel nie lupe nk bukak mail..semalam abang hantar report NADIIA...gia dengan rara nk buat claim n report..haha budget 100 je pun nk report lebih-lebih..kelaka betol...
rara gia jom g picnic nak??????????

haha k lah... nk g check report nyh..sampai nanti~~~~~~