Monday, November 29, 2010

dan bila~~

dan bila,

saat ini minda melayang jauh

jari ligat menekan papan kekunci

menaip bait-bait indah

puitis kata syahdu hati.


dan bila,

hari ini aku sendiri lagi

mendengar lagu di komputer peribadi

mengarang ayat sedapkan hati

hati terdetik sampai bila harus bersendiri.


dan bila,

hati terasa kosong

aku tenggelan dalam dunia ku

mengenang kembali cerita lalu

tertawa sendirian seakan-akan orang asyik bercinta.


dan bila,

aku tersedar kenangan itu manis walau ada pahitnya

aku akan rasa bersyukur

kerana ia menjadikan aku manusia yang lebih baik

yang lebih bertamadun

dan lebih kuat untuk hari mendatang.


dan bila,

aku tak lagi mengukir senyuman

akan aku lihat ke langit

kerana di atas sana tersimpan seribu satu perasaan

dan aku akan tertawa melihatnya.


p/s: derived from my notes.


adam harith...

hey..budak ni nama dia adam harith. dia memang naughty. jom tengok apa dia dah buat sepanjang hari..hahaha












































Sunday, November 28, 2010

still same...


sakit sakit dan sakit.. itu saja lah yang sedang aku tanggung sekarang.. tak sudah dengan sakit. terkejut pula bila ada kawan aku cakap result sambung degree dah keluar. dan itu mengajutkan. result sambung degree aku keluar 15 dec 2010..














ok disebabkan tiada mood yang terlampau maka selamat malam semua.. selamat beristirehat..


Thursday, November 25, 2010

kenapa kau pakai wall paper tu?

hey.. ni adik aku punya angkara.. dia tanya aku kenapa aku pakai theme garfu sudu pisau tu.. mari kita bace apa kata beliau..

" sebab die suke makan byk2... x cukup 1 pinggan..
kalau g mamak, kene oder lbh 2 mknn..
die juge digelar DINO!!!!! singkatan kpd Dinosour...
nk kate T-Rex pon bole.."

inilah kerja adik aku bila kepala dia dah sewel sebab baru je lepas jawab paper sejarah.hahaha..

Wednesday, November 24, 2010

Insomnia

Insomnia is a symptom, not a stand-alone diagnosis or a disease. By definition, insomnia is "difficulty initiating or maintaining sleep, or both" or the perception of poor quality sleep. Insomnia may therefore be due to inadequate quality or quantity of sleep. Insomnia is not defined by a specific number of hours of sleep that one gets, since individuals vary widely in their sleep needs and practices. Although most of us know what insomnia is and how we feel and perform after one or more sleepless nights, few seek medical advice. Many people remain unaware of the behavioral and medical options available to treat insomnia.

  • symptoms lasting less than one week are classified as transient insomnia,
  • symptoms between one to three weeks are classified as short-term insomnia, and
  • those longer than three weeks are classified as chronic insomnia.

Insomnia may be caused by a host of different reasons. These causes may be divided into situational factors, medical or psychiatric conditions, or primary sleep problems. Insomnia could also be classified by the duration of the symptoms into transient, short-term, or chronic. Transient insomnia generally last less than seven days; short-term insomnia usually lasts for about one to three weeks, and chronic insomnia lasts for more than three weeks.Many of the causes of transient and short-term insomnia are similar and they include:

  • Changes in shift work
  • Excessive or unpleasant noise
  • Uncomfortable room temperature (too hot or too cold)
  • Stressful situations in life (exam preparation, loss of a loved one, unemployment, divorce, or separation)

Uncontrolled physical symptoms (pain, fever, breathing problems, nasal congestion, cough, diarrhea, etc.) can also cause someone to have insomnia. Controlling these symptoms and their underlying causes may lead to resolution of insomnia.In addition to people with the above medical conditions, certain groups may be at higher risk for developing insomnia:


In general, transient insomnia resolves when the underlying trigger is removed or corrected. Most people seek medical attention when their insomnia becomes chronic. The main focus of treatment for insomnia should be directed towards finding the cause. Once a cause is identified, it is important to manage and control the underlying problem, as this alone may eliminate the insomnia all together. Treating the symptoms of insomnia without addressing the main cause is rarely successful. In the majority of cases, chronic insomnia can be cured if its medical or psychiatric causes are evaluated and treated properly. Generally, treatment of insomnia entails both non-pharmacologic (non-medical) and pharmacologic (medical) aspects. It is best to tailor treatment for individual patient based on the potential cause. Studies have shown that combining medical and non-medical treatments typically is more successful in treating insomnia than either one alone.

Tuesday, November 23, 2010

Penting Nutrisi Untuk Tulang Patah

Penyembuhan patah tulang pada sistem kerangka manusia adalah mekanisme alami. Tubuh bentuk sel-sel baru dan pembuluh darah di lokasi kerusakan, yang memfasilitasi bergabung tulang patah. Namun, pasien dapat menyertakan nutrisi penting tertentu dalam makanan yang dapat membantu dalam mempercepat proses penyembuhan

Kalsium adalah salah satu nutrisi yang paling penting yang diperlukan untuk kekuatan tulang. 99 persen dari kalsium hadir dalam tubuh manusia diketahui berada dalam tulang dan gigi. Setiap kali ada membangkitkan kekurangan kalsium dalam darah, gizi yang diserap dari tulang. Hal ini membuat hal itu penting untuk memiliki pola makan yang kaya kalsium dalam setiap kerusakan tulang. Makanan yang kaya akan kandungan kalsium termasuk susu yang tidak memiliki atau mengurangi kadar lemak, jus jeruk kaya kalsium, sarden dengan tulang, tahu salmon, dan blackstrap molasses. Kesehatan tulang Anda juga dipengaruhi oleh asupan fosfor yang hadir pada tulang dalam bentuk kalsium fosfat. Konsumsi daging dan ikan dapat menyediakan tingkat tinggi fosfor bagi tubuh.

Vitamin D adalah gizi, terkenal untuk meningkatkan kekuatan tulang. Selain dari makanan seperti ikan salmon, udang, tuna, dan kuning telur, paparan sinar matahari juga merupakan sumber penting dari vitamin D. Hal ini diyakini bahwa lisin meningkatkan kemampuan tulang untuk menyerap kalsium. Dengan demikian, membuat asupan lisin juga penting untuk tulang mungkin. Makanan yang kaya lisin termasuk unggas, ikan, telur, produk susu, kacang merah, kacang tanah, biji wijen, apel dan bayam. Karena tubuh membutuhkan sejumlah besar kalsium untuk menyembuhkan patah tulang, asupan boron juga diperlukan sebagai nutrisi ini mengurangi penghapusan kalsium dan magnesium melalui urin. Makanan seperti kismis, alpukat, walnut, lentil, anggur merah dan seledri yang dikenal untuk menyediakan boron untuk tubuh. nutrisi lain yang penting untuk menyembuhkan patah tulang adalah vitamin C dan K, seng, magnesium dan silika.



tweet skype ask me anything face-booking or blogging???

selamat pagi malaysia dan dunia..gedebak gedebuk. apa itu laman sesawang? oh laman sesawang tu tempat kita mencari informasi atau bersosial. disebabkan aku ni agak lah buta IT, maka aku berbangga dengan apa yang aku mampu capai hari ini. da macam dapat result gempak pula kan. padahal sebab ada account nak bersosial sahaja. haha itu lucu kan. hari ni mari kita berkongsi account apa yang aku ada. bukan account bank tapi laman sesawang aka web site. aku mungkin lambat tapi rasa nya xda lah lambat sangat. haha dulu aku ada myspace dengan tagged tapi dah deleted. sekarang aku cuma ada facebook, blog, twitter dan formspring saja.oh lupa pula.saya juga ada skype dan ym. hahaha nampak macam tamak kan. kamu orang pula ada apa? haha mari kita berkongsi bersama..

top: twitter and formspring
bottom: facebook and blog
left: skype
right: ym
p/s: dunia semakin maju dan kita pula berada dimana? renungkan bersama :)


benefits of mineral water..

hey.. lets share the benefits of mineral water..

The one thing that almost no one knows about the way that mineral water benefits us is that it's really, really good for us. Packaged drinking water contains different kinds of gases, minerals and trace elements. The mineral content gives the water a taste along with a therapeutic value.

In cases when gas is removed from the natural mineral water with the help of effervescent, the water is labeled as natural sparkling water or sparkling mineral water. Mineral water can also be artificially created after adding carbonation and minerals.

According to the researchers the mineral water benefits us because the mineral content of the water can be very easily absorbed by the body as compared with the mineral content of the food. Minerals are absolutely essential for the optimum growth and health of the body parts, especially when such minerals cannot be successfully produced by the body.

Mineral water benefits the body by helping the body to fight against fungus and bacteria along with de-oxidizing the body. Some users even report reduced pain, swelling and aching of the muscles and the joints.

Some of the researchers have also claimed that mineral water provides the body with the same kind of nutrition when compared with vitamin supplements. It not only prevents nutrition deficiencies but also helps in making the immune system more efficient, by breaking down wastes and cleansing the body of all toxins.

The easiest way to make sure that you are getting all these mineral water benefits is to invest in one of the mineral revitalization water purification systems that are now available.

Among the minerals provided by mineral water are magnesium, chloride and bicarbonates, sulfate and silica and iron aids. By using your own revitalization system you can save money and be sure that you and your family are not missing out on any of the mineral water benefits.

Regular water purifiers remove all kinds of mineral content from the water. Thus, the water is left with nothing that can be utilized by the body, leaving your water supply lacking the mineral water benefits. Mineral revitalization water purification systems artificially add minerals back into the water.

These systems give the water the same kinds of minerals that have been removed during the filtration process.

Most of the revitalization water purification systems out there in the market promise to help the body in balancing electrolytes. These electrolytes help the body in secreting substances that have antibacterial and antifungal properties.

The drawback is that mineral water revitalization purification systems are much costly the normal water purifiers because they contain certain stones to provide the water with minerals.

You need to balance your needs against your budget. Here are five beneficial minerals that can be replaced in your drinking water by using a revitalization purification system.

1. Magnesium is one of the best stress reducer found naturally. Magnesium mainly concentrates in muscles and bones strengthening and improving the immune system. It helps in controlling blood pressure and relaxing the body.

2. Sulfate and silica are natural cleansers and help strengthen bones and teeth.

3. Sodium is very important for maintaining water balance of the body. It helps in covering the cells of the body with water.

4. Bicarbonates and chloride are known to help in digestion and maintaining regulating acids in intestines and stomach.

5. Iron aids help in delivery of oxygen through out the body and are very helpful for the people suffering from anemia.

The easiest way to take care of your body is to make sure that you have plenty of water to drink. Mineral water benefits you in a multitude of ways, so give it some serious thought.




p/s: minum banyak air untuk kulit yang halus dan mulus.wink!!

Monday, November 22, 2010

symptom STALKER.


kalau deman selesema itu adalah perkara yang sedia maklum.tapi untuk penyakit yang bahaya ini aku tak tahu mana datang virus ni.haha semakin menular dalam diri kawan-kawan aku..kadang-kadang rasa macam mereka ni minta kena carut je.tp sebenarnya kelakar.. nah tengok sample macam mane nak tahu orang tu dah berjangkit.hahaha









suka, sayang, cinta, dan perasaan ingin memiliki adalah benda yang berbeza...

salahkah aku suka kau???

salahkah aku gemar melihat kau??

salahkah untuk aku cuba menyukai kau???


aku tahu ia tak salah..

aku tahu ia bukan jenayah..

aku juga tahu ia bukan dosa..


aku hanya suka,

aku bukan cinta,

aku juga bukan sayang..


perasaan suka, sayang, cinta dan perasaan ingin memiliki adalah benda yang berbeza,

kau patut tahu dan kau perlu tahu,

aku juga belajar memahaminya

untuk itu aku kenal diri aku,

aku tahu apa yang aku lakukan,

kisahku bukan untuk tontonan,

bukan untuk di jaja,

bagus jika kamu ambil ia sebagai peringatan


di dunia ini ada pelbagai jenis manusia.

ada yang busuk hati,

ada yang murni hati,

namun adakah itu cukup untuk buat aku percaya pada kau untuk berkongsi cerita???


aku bukan bodoh lagi tolol,

aku tahu wahai sang penyebar cerita,

kau cukup dewasa untuk membuka cerita yang tiada kebenarannya,

kau tahu kau salah,

mengapa kau teruskan??


suka itu semata-mata,

cinta itu rapuh,

sayang itu utuh,

dan perasaan ingin memiliki adalah perasaan yg kau sendiri tak pasti..

jadi kenal lah maksud setiap nya...

kau akan mengerti..


p/s: derived from my notes..

hari ini waktu ini

hari ini aku bangun,

ku lihat sekeliling,

ku buka nota peribadi,

ku lihat hari semakin suntuk.


saat ini, aku menaip,

aku bermonolog sendirian,

mengenang nasib yang entah apa jadinya.


ku mulakan hari dengan baik,

saat aku memula langkah,

aku terkesima,

namaku seperti dipanggil-panggil,

ya, namaku sudah busuk dijaja orang.


salahkan aku pelik?

salahkah aku menjadi aku?

salahkah aku untuk tidak mesra?

kerana aku tahu itu sumua dusta.


yang kau berikan hanyah duka,

hanya sengketa,

bukan bahagia.


kita pernah berkawan,

kita pernah berteman,

mengapa kau kini sebaliknya??

memulakan pakatan untuk menjatuhkan aku?


dia bukan siapa-siapa pada kau,

juga bukan pada aku,

aku hanya menyukai bukan ingin memiliki,

aku hanya mahu berteman,

mengapa kau sering berkata ia dosa dari masa lampauku?

rapatkah kau denganku?

mesrakah kau bersamaku?


wahai wanita kau bukan aku,

dan aku bukan kau,

kau tidak mengenali aku,

jangan kau berani katakan apa yang terjadi adalah balasan dosa lampauku


kau terlalu sekejap mengenaliku,

kau yang bodoh tidak nampak apakah yang kesayangan kau lakukan terhadap kau

mereka bodohkan kau,

aku tahu mereka mengata tentang kau,

mereka gelakkan kau,

namun sedarkah kau itu semua?


aku bukan orang bodoh yang tidak sedar diri,

aku pergi meninggalkan kau dan yang lain,

kerana aku tak sanggup,

melihat kau di bodohkan,


ku akui kau cantik,

kau manis,

namun kecantikan sejati dari dalam

bukan luar yang kau sembahkan.


p/s: this is derived from my notes...

Tuesday, November 9, 2010

pengAKHIRan

hye..
sudah lah selesema dengan blog yang berhabuk bertambah parah lah jawabnya.haha tiada kata-kata atau cerita yang ingin dikongsi. sekadar berjalan-jalan di laman sesawang. arghhhh tiada hati.